miercuri, 9 octombrie 2013

Fergonauţii lui Viorel, în 3 dimensiuni

  Acum câţiva ani, prin 2007, pe când descoperisem lutul polimeric FIMO şi modelasem o primă figurină, Viorel Pîrligras, prieten virtual de pe un site de socializare, mi-a propus să-i reprezint 3D unul din personajele lui de bandă desenată, căţelul Oscar. Am modelat atunci 10 reprezentări ale lui. Detalii despre ele găsiţi în această postare .
  Căutând date despre scriitorul şi graficianul Viorel Pîrligras, descoperii Fergonautul, un personaj fantastic creat de el. Am găsit aceste 8 planşe cu animăluţul cub cu trompă de şi coadă de elefant, urechi de câine, ce ţopăie pe un arc în loc de corp. M-am gândit să-i fac autorului o surpriză reprezentându-i fergonautul în 3 dimensiuni.
După câteva ore, apăru Fergonautul violet. Deoarece nu-am găsit un desen colorat, să ştiu ce culoare are, am ales violetul, de la Vio(rel). Mai târziu văzui că fergonautul e ocru, precum căţelul.   Cubul e complet din fimo şi, ţinându-l în palmă în timp ce-i modelam una, alta, ba i se turtea un colţ, ba o ureche, ba i se strâmba coada, lutul înmuindu-se în palmele mele. În final, după coacere, Fergonautul a ajuns să aibă forma aceasta. Alături de el am aşezat prima reprezentare a lui Oscar. Amândouă personajele le-am dăruit stăpânului lor.Fiind încântat de gestul meu, Viorel mi-a dedicat un articol în blogul ce-l administrează Lumi paralele unde a postat toate fotografiile ce i le-am trimis, din timpul modelării fergonautului. I-am făcut o surpriză, la care a răspuns cu această surpriză.
   Viorel, împreună cu alţi graficieni şi scriitori din Craiova şi împrejurimi, membrii ai Clubului Benzilor Desenate, au lansat revista de bandă desenată BDC, în septembrie 2012. Răsfoind paginile revistelor dăruite de Viorel, la cea cu nr. 3 dădui peste o EA , femela Fergonautului ! :D
  Că nu mă putui abţine, am modelat-o şi pe ea, iar pentru că primul fergonaut nu era în culoarea reală, îl mai modelai odată. De data asta, cumpărasem din vreme mai multe cuburi din lemn, cu latura de 3 cm, ce doar le-am învelit în strat gros de lut polimeric. Numai că atunci când vrui să-i modelez, nu mai avui culoarea ocru galben, cum era fergonautul. A trebuit să combin o nuanţă apropiată din mai multe culori.                           

I-am aşezat pe pleoape gene cât mai lungi 

  I-am plasat gura mai într-o parte, aşa cum o desenase Viorel, iar moţul i l-am prins cu ditamai funda roşie, care-i cam fură privirile Fergonautului. Vedeţi imaginile de mai jos :D   
  Terminai Fergonautiţa cea cu privire melancolică, trecui la modelarea Fergonautului 2.         
  
 De data aceasta am ţinut cât mai puţin figurina pe palme, sprijinind-o în acest băţ, să nu i se mai înmoaicăldură una, alta. Asta e, câteodată mai trag şi eu figurile în ţeapă :P de dragul perfecţiunii.
  
Din câteva resturi şi nu prea, am format un amestec asortat şi îmbrăcai o piatră. Am format două arcuri din sârmă groasă de cupru şi le fixai la oarecare distanţă pe suport. 

În final aşezai fergonauţii pe acest suport cu floricele fluorescente şi-i pusei la copt. În cuptor nu ştiu ce făcură fergonauţii, că-i găsii cu trompele deplasate... Bag seamă că-s tare îndrăgostiţi.
Dacă nu v-au plictisit imaginile de mai sus, derulaţi mai departe. În aceste imagini macro cred c-aţi observat că au mulţi pistrui... Nu-s impurităţi, ci luminiţe multicolore, ce se observă bine doar real, în mişcare. Am folosit în amestec şi alb glitter, de aici sunt pistruii. Suportul de asemenea străluceşte. Figurile nu au aceaşi nuanţă. Pentru fergonaut nu mi-a ajuns materialul, aşa că am combinat iar culorile. Amândoi au ieşit mai spre portocaliu decât pesonajul de pe copertă.
   Odată comisă reprezentarea 3D a simpaticilor fergonauţi, îl vestii pe Viorel, postând toate aceste imagini pe pagina mea Artadar din facebook. Ca replică a surprizei mele, Viorel postă imaginile în revista BDC cu numărul din septembrie, luna în care am împlinit 50 de ani. În fundalul imaginii vedeţi articolul despre modelajele mele, scris cu umor şi semnat de Viorel.
"Prietena mea din Buzău, Teodora Irimia (Artadar), artist plastic, mi-a făcut o surpriză plăcută. a realizat fergonautul din FIMO, aşa cum altădată l-a modelat şi pe căţeluşul Oscar. Şi nu s-a oprit doar la fergonaut, ci a realizat şi o...fergonautiţă ! Probabil în ideea biblică cum că lui adam i-ar trebui o Evă ca să nu se plictisească. Iată etapele realizării. Mai multe creaţii ale sale puteţi vedea pe contul de facebook - www.facebook.com/teodora.irimia ".
Mă aşteptam la replică, aşa că n-am scris aici nimic de ultimele modelaje, până azi, când primi revista.
  Am aşezat de cei 3D pe coperta unei reviste BDC unde originalul Fergonaut 2D topăie fericit, fiind înconjurat de prieteni : căţelul Oscar cu încă doi căţei creaţi tot de Viorel, Priki, Corco şi mascota BDC creaţii ale lui Cristian Ciomu, băieţelul Tetin creat de Marian Mirescu. Pe coperta învecinată vedeţi o siluetă verde. Este creat tot de Viorel.

    Aceste reviste de bandă desenată le găsiţi la chioşcurile de ziare din Craiova, sau solicitându-le la grupbdc@gmail.com. Apar lunar şi costă numai 5 lei. Îşi merită preţul înzecit.
  Felicit pe toţi autorii acestor benzi desenate şi articole din revistele BDC şi, pentru că s-a împlinit un an de la lansarea numărului 0, le urez la mulţi ani, plini de inspiraţie !
  Închei spunând că n-am terminat. Perechea de îndrăgostiţi vor ţopăi până în Craiova, la Viorel, cu ajutorul poştei române. Sper să nu se rătăcească pe drum, cum mi se "pierdu" ceva dintr-un pachet trimis de mine, sau 2 reviste din cele expediate de Viorel.
  Cum aş vrea să am şi eu aceste figurine simpatice, alături de celelalte modelaje ale mele, "jucării" cum le zice Viorel, cred că mai modelez odată fergonauţii. Acum cumpărai destul lut polimeric ocru, să-mi ajungă pentru o familie întreagă ;) îmi mai trebuie nişte zaruri micuţe, dar fac eu rost de ele.
........................................
Lui Viorel Pîrligras i s-a oferit premiul de excelenţă pentru activitatea artistică, dar în special pentru grafica de bandă desenată. Îl vedeţi aici . I-am trimis fergonauţii ca drept premiu din partea unei fane BD ce sunt :) . Chiar îmi place foarte mult cum desenează.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu