sâmbătă, 1 iunie 2013

Târgul copilăriei, 31 mai - 2 iunie, Galleria Buzău

   31 mai
A sosit ziua când pot etala lucruşoarele ce le-am făcut cu drag pentru copilaşi, mai degrabă pentru fetiţe. Am lucrat timp de 20 de ore numai la aranjatul panoului şi pregătitul bagajului. Era ora 3 noaptea şi nu terminasem tot... Aş fi vrut să mai aranjez un panou, numai cu bijuterii lucrate din mărgele, dar n-am avut timp.
Târgul se desfăşoară în incintă, la etaj, în apropiere de zona unde se ţin spectacole şi se filmează. În jurul târgului sunt câteva spaţii neocupate de firme, aşa că, cu excepţia momentelor când sunt activităţi pe scenă, publicul nu prea trece pe lângă standuri. În imagini se poate vedea ce flux a fost în prima zi de târg...

   Dintre cei care trec, prea puţini se opresc la vreun stand şi dintre aceştia, dacă cumpără unul..
Norocul meu a fost că am avut expuse brăţărele şi cerceluşi cu valoarea de 2 lei. Numai din aceştia am vândut şi m-am întors acasă cu doar 20 lei, după 10 ore de expunere.
  Vecina de stand cu mine (imaginea de deasupra), venită din Brăila, nu vânduse nimic până aproape de final. Când a plecat să cumpere ceva mâncare, am reuşit să-i vând un inel, în valoare de 1 leu...i-am făcut safteaua, cum se zice. N-a mai vândut altceva până la închidere.
  Standul meu :


Am uitat faţa de masă şi un fond alb pentru panou, pentru a fi mai vizibile pandantivele expuse. De panou am atârnat şnururi pentru ochelari, din mărgeluţe micuţe înşirate pe sârme de oţel plastifiate, foarte rezistente la purtare.
 Unele fetiţe se opreau să-mi admire lucrările şi ar fi vrut brăţări, sau cercei, dar părinţii se opuneau, motivând că au prea multe bijuterii, zorindu-le să le ducă la scenă. Or fi avut bijuterii, dar nu de la mine...Mi-a plăcut de o fetiţă care mi-a spus hotărât să îi rezerv o brăţară, cu tot refuzul celei care o însoţea. După un timp, însoţitoarea ei s-a întors, a cerut brăţara albă şi cu greu a achitat 2 lei... A observat o pereche de cercei figurină, lucraţi din mărgeluţe de 2 mm şi sârmă (rândul al doilea al stativului) şi m-a întrebat cât costă. 15 lei i-am spus, la care s-a strâmbat, că sunt scumpi adică... Asta e la o primă vedere, dar eu i-am lucrat timp de o oră, forţându-mi ochii, la care adaug valoarea mărgelelor, multe TOHO care sunt foarte scumpe, a sârmei argintate tratată antioxidare, scumpă şi ea, plus 16 % impozit, plus valoarea ambalajului şi alte cheltuieli. Dacă e să socotesc în amănunt, de fapt valoarea lor ar fi mai mare, precum şi a celorlalte lucrări afişate, dar de multe ori las de la mine, ştiind că mulţi nu au salarii prea mari. Din păcate, cei care au venituri mari, care câştigă mult mai mulţi bani pentru o oră de lucru, sau stat la servici, nu cumpără lucruri ieftine, crezând poate că sunt de calitate îndoielnică. Pentru a mulţumi pe toată lumea, am pus la vânzare produse cu valori de 2 lei (brăţări simple pe elastic şi cercei confetti din FIMO), până la 100 lei ( cei doi elefanţi cu acoperitoare din piele, brodate cu mărgeluţe). Doar coaserea unei acoperitori a durat 10 ore. Fără ea, elefantul îl vând cu 30 lei.
 Sper că următoarea zi să avem mai mulţi părinţi doritori de cumpărare de cadouri pentru copii, fiind 1 iunie.
..............................................................................................................................................
 A doua zi de târg, ziua copiilor.
 Pe scenă au avut loc mai multe activităţi dedicate Zilei copiilor

şi au venit foarte mulţi copii şi elevi, dintre care câţiva au vizitat şi târgul.
 Mulţi mi-au admirat lucrările, multe fetiţe ar fi vrut brăţări şi cercei, mulţi s-au mirat că sunt făcute de mână. O fetiţă a pipăit macii spunându-mi că a crezut că sunt flori adevărate :D Alta a zis "Cum, le-aţi făcut cu mâna ?" . Da, asta înseamnă handmade şi nu produs industrial, făcut de o maşină robot. Altă fetiţă mi-a spus, admirând lucrările decorate în tehnica decoupage, că aşa ceva trebuie să înveţe şi ea."
  Mie mi s-au cumpărat doar brăţări de 2-3 lei, cercei de 2 lei, 3 inele la 4 lei şi cam atât. La fiecare comandă, cât de mică a fost, am dat o brăţară de 2-3 lei.
  S-a întâmplat ca în prima zi : mulţi trec, puţini se opresc şi foarte puţini cumpără, dar de valori minime. Bine şi aşa...dacă stăteam acasă nu primeam banii aceştia, chit că am obosit cu pregătirea de târg, aranjatul şi împachetatul nenumăratelor lucrări, stat acolo. Cred că mi se vede pe chip oboseala.
După închidere, trebuie să ambalez fiecare lucruşor în parte şi să-mi aranjez atelierul, care e răscolit de nici n-am pe unde călca. Mai bine nu mă gândesc la câte am de aranjat după...
Îmi pare rău cumva că nimeni nu s-a îndurat să deranjeze panoul, adică să cumpere şi altceva decât cerceii ieftini. Cred că îl las aşa, pentru un viitor târg.
.................................................
   Duminică, a treia zi de târg, m-am trezit cu durere de cap şi stare de rău (migrenă) . Am luat un antinevralgic, am mâncat două banane (antidotul meu contra migrenei) şi acum la ora 10:20 când scriu aici, mă gândesc dacă pot, sau nu să merg şi azi. Parcă mi-am revenit un pic, dar tot ameţesc... Am promis colegelor de stand că voi merge şi azi. Cred că mă înarmez cu puţină energie (încă o banană :D ) şi deschid iar standul. Nu mai aduc însă lucrările de decoupage, nici macii, nici elefanţii, nici accesoriile şi mărgeluţele, ci doar panoul şi brăţărelele ce au avut succes la acest târg.
   Gata cu scrisul, să aranjez ce transport iar. Revin cu imagini de final :)
Am revenit, dar fără imagini. Azi au venit doar jumătate din câte au expus ieri. Ne-am aranjat standurile în linie, una lângă alta, dar le-am aranjat cam degeaba, că dacă au trecut pe lângă noi vreo 10 persoane. Eu am vândut doar o pereche de cercei de 3 lei, iar multe dintre colege n-au vândut nimic. Pe la ora 14, văzând că dă semne să plouă, ne-am strâns toate bagajele şi am plecat care încotro. A rămas doar o doamnă din Bucureşti, ce trebuia să aştepte ajutoare până la ora 20.
   Cam asta a fost. Multe am plecat dezamăgite că n-au avut vânzări cum se aşteptau. Cele care au venit din alte localităţi, mai mult au cheltuit cu drumul, mâncarea şi dormitul, decât au vândut la târg. Unele n-au vândut nimic. Mie-mi convine, că sunt din oraş şi am maşină, iar dacă stăteam acasă, nimeni nu mi-ar fi dat nici bruma asta de bani, cu care îmi pot achita o lună cotizaţie la sănătate...din păcate, am cam mult de achitat acolo.
  În afară că nu am avut vânzări cum mă aşteptam, mi-a plăcut că lucrările mele au fost admirate de cei mici şi de părinţi, mi-a plăcut să asist la activităţile lor, din apropiere, mi-a plăcut că am revăzut persoane pasionate de handmade şi că am cunoscut pe altele. Sper să ne revedem şi la alte târguri şi să ne fie mai bine :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu