joi, 17 mai 2012

Expoziţia Salonul de vară 2012

Azi s-a vernisat o expoziţie a artiştilor plastici, colaboratori ai Centrului Judeţean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiţionale din Buzău.

Au deschis expoziţia, ţinând un discurs, domnul director al bibliotecii, Sorin Burlacu şi vicepreşedintele Centrului, domnul Lazăr Izvoranu.
Particip şi eu cu o pictură în ulei, două pasteluri, două desene cu mine colorate şi un desen în tuş, toate reprezentând peisaje din satele bunicilor mei şi toate vechi. Fiind ocupată cu îndeletniciri handmade nu prea am mai pictat în ultimii ani. Chiar şi azi, până să plec am stat să montez colierul egiptean. Am aranjat lucrările prin vitrinele rămase goale chiar cu 15 minute înainte de vernisare, iar peisajul in ulei l-am aşezat pe-o boxă, rezemat de stâlp. Se observă în penultima imagine.
..........................................
Am revenit după câteva zile, să pozez şi vitrinele şi am avut plăcuta surpriză să găsesc tabloul fixat pe panoul principal, chiar pe colţ, în locul celor ale lui Leonard Ţuclea.

În continuarea panoului
şi vitrina cu lucrările mele. Sculptura este a lui Constantin Păun.
Lucrarea suspendată e un pastel. O reprezintă pe mamaia prahoveană, în vârstă de 80 de ani, cum se întorcea de la fântână cu găleţile pline. Era o zi de octombrie. Căram şi eu o găleată, doar una, că dreapta o aveam ocupată cu aparatul de fotografiat, să captez acele clipe. Au trecut peste 10 ani de când mamaia nu mai e. Pastelul l-am desenat în atelier, privind în zare prin diapozitivul captat atunci.
Tot aşa am pictat şi peisajul cu valea adâncă, în umbră şi lumină. Am captat acea imagine când noi, verişorii, adolescenţi şi puşti de 5 ani, am organizat o expediţie pe firul apei ce alimenta fântâna. Am pornit din aval unde se întâlneau părâul negru cu cel galben şi-am tot urcat prin mărăcinişuri şi văi de humă, întâlnind chiar şi-o cascadă pe care cu greu am excaladat-o, stârnind cu zarva noastră şi-un cuib de viespi, dintre care numai 5 şi-au găsit culcuş provizoriu în părul meu lung şi bălai :)) şi am încheiat expediţia sus, aproape de fântână, de unde izvora pârăul. Aventură în locuri sălbatice, pentru noi, orăşenii, clipe de neuitat, captate de mine pe un film diapozitiv.
Mulţi ani după aceea, am pictat acest peisaj, timp de două săptămâni. Priveam în vizor când era insorit afară, ţineam minte nuanţa, combinam pe paletă si-o aşterneam pe pânză. Când am ajuns cu pictarea în partea de jos, în urma unui accident mi-am rup mâna dreaptă de la cot...cotul sfărâmat. Au urmat o fixare incorectă, după o lună o operaţie grea care să corecteze fractura prost sudată, operaţie grea de 4 ore, în urma căreia m-am trezit cu o pareză de nerv radial, din cauză garoului neslăbit la vreme şi nicidecum operaţiei...Nu mai puteam mişca braţul din umăr şi nicidecum degetele....ce să mai pictez ? După ce m-am întors din spital am continuat totuşi peisajul pictând cu mâna stângă. Tabloul e pictat în 1986. Culmea e că privind prin diapozitiv din greşeală am inversat clişeul, aşa că dreapta a devenit stânga. Rudele mele de acolo privind tabloul, mi-au spus că parcă ceva nu-i la fel cu realitatea locului. Păi asta era...vice-versa ! E un peisaj real şi totuşi ireal :))
În vitrină am expus lucrări mai vechi, realizate în natură. Primele 3 sunt imagini din satul celorlalţi bunici, din Lupşa, de pe Valea Arieşului. Casa din lemn era pustie. După câţiva ani, revenind în comună, am găsit doar o fundaţie din ciment în locul casei. Sper c-au transferat-o la Muzeul Satului, dacă nu, păcat !
În desenul în tuş trasat cu un băţ vedeţi turla înaltă a unei biserici. Este biserica muzeu. Unchiul meu, la care am poposit atunci, aşeza tablă pe astfel de acoperiş. Următoarea lucrare este un peisaj din satul bunicilor prahoveni, din apropierea curţii lor. Este un pastel, reprezentând fâşii de fân proaspăt cosit ce unduiau printre pruni.
Fiecare lucrare îmi aduce aminte de clipe trăite în acele zone frumoase.

Vitrinele de pe partea opusă
şi panoul mic

Expoziţia este frumoasă şi merită a fi vizitată. Va dura mai mult timp. Pe afiş este imaginea naturii statice cu Floarea soarelui, ce am expus-o altă dată.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu