marți, 19 aprilie 2011

Expoziţia Tradiţie şi credinţă - 2011

 Ca în fiecare an, se deschide o expoziţie dedicată sărbătorii de Paşte, în aula Bibliotecii Judeţene din Buzău. Îşi expun creaţiile meşterii populari şi artiştii plastici colaboratori ai Centrului Judeţean Pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Buzău.
Expoziţia se va deschide joi 21 aprilie.
În avanpremieră vă arăt câteva imagini de la fostele expoziţii, cu lucrările mele.
 2007 - Lângă icoanele pe sticlă pictate de mine sunt crucile stratificate ale lui Dragoş Potecaşu 
.............................................

2008
..................................................
2009
...................................
2010 - cele două icoane pe sticlă, şi grupul de ouă decorative
......................................
Anul acesta n-am mai pictat nimic pe sticlă aşa că voi expune doar 7 ouă decorative proaspăt terminate şi probabil tot cele doă icoane de sus, dacă mi-or cere de la Centru, că eu nu le-aş mai expune.
 Spre deosebire de ouăle expuse anterior, care sunt doar decorative, acestea au simboluri creştineşti, mai ales care se referă la Iisus şi Paşte : crucea latină, crucea greacă, coroana cu spini, ciocanul, cleşte, cuie, sulita, băţ de isop cu burete în vârf, veşmântul, zaruri, scara, peştele, clepsidra, stea cu 8 raze, floarea cu 8 petale, spirala, ancora (crucea camuflată) , apa.
La toate 7 am folosit doar alb, roşu şi negru, iar unele au desene aurii, sau aplicaţie de foiţă de aur. Modelele au rezultat din lipire de bucăţi modelate din polymer clay FIMO şi KATO şi câteva au desene gravate în crud şi pictate cu acrilice după coacere. Sunt şlefuite şi lăcuite. Agăţătorile sunt din sfoară de iută împletită.

pliantul

Ziceam că nu mai expun din icoanele vechi, dar dacă au pus pe afiş şi pliant imaginea unei icoane de-ale mele, puteam să nu o expun ? Mai expun pe cea cu Învierea. Cele 7 ouă sunt proaspăt decorate.

 Au deschis expoziţia domnul Sorin Burlacu directorul bibliotecii şi domnul lazăr Izvoranu, vicepreşedintele CJPCPCTB.

În prim-plan, trei colegi de la Scoala Populară de Artă din Buzău. Cel cu haina gri e Viorel Ciupirlan, următorul e Fănel Dumitru şi al treilea Marian Nica. În continuare e Leonard Ţuclea tot artist platic, iar cel în picioare e domnul Popescu, fost angajat al CJPCPCTB, care s-a ocupat de ani buni de colectarea lucrărilor, legătura cu artiştii şi amenajarea expoziţiilor.
Toţi vă invităm să vizitaţi expoziţia.
  Au expus si elevi ai şcolii generale din Gherăseni, picturi pe sticlă.


Un comentariu:

  1. Cand traditia si credinta si arta sunt la un loc... cuvintele par de prisos. Acest articol al tau este ca un balsam pentru suflet :)!!!

    RăspundețiȘtergere