luni, 14 februarie 2011

Pictură pe perete - After School SMART

O doamnă a văzut pictura de la ŞTRUMFULICI şi şi-a dorit să-i decorez peretele casei alăturate care dădea în curtea ei. Dorea să deschidă un after-school care să se numească SMART. SMART fiind cuvânt compus din primele litere a 5 cuvinte în limba engleză a animalelor : veveriţă, şoarece, furnică, iepure şi tigru, fiecare simbolizând ceva anume.
 Mi-a arătat cele 5 personaje "salvate de pe net" şi mi-a zis că doreşte să le introduc într-o compoziţie, dar nu aşa de complicată precum satul ştrumfilor.
Cum să combin animale cu talii aşa de diferite ? Furnica pe lângă tigru...nu merge...e prea mare diferenţa. Am alăturat soricelul lângă furnică că sunt amândoi mititei. Veveriţa cu ochelari (musai) am cocoţat-o într-un pom (2,5 m) şi l-am aşezat pe tigru la rădăcină, iar pe iepure l-am plasat cât mai departe de tigru...
Tigrului i-am redesenat capul. Iepuraşului i-am mişcat capul si braţele şi i-am pus baloanele cu iniţialele SMART ce întâmpină copii când intră în curte. Furnica şi şoarecele le-am desenat aidoma cu modelele iar pe veveriţă şi cei 7 fluturaşi i-am cumpus-o eu. De asemenea am compus integral peisajul şi bineînţeles cromatica. În jurul furnicii şi şoarecelui sunt mai mult de 10 nuanţe de verde...Am lucrat tot cu acrilice şi var alb, timp de 3 săptămâni.Conturând în jurul tigrului :
 trebuia să stau deasupra unei fântâni decorative, pe scândurile acelea pe care stă pisicuţa, sau pe pietrele colţuroase.

Pictând iepurele :

când peretele era în umbră şi era bine. Asta până la ora 12, că după aceea era urgie ! Luna iunie 2008 a fost fiebinte. Peretele proaspăt văruit cu alb reflecta extrem de multă lumină, prea multă pentru ochii mei sensibili. Nu puteam sta, că peretele era luminat până se apropia soarele de apus şi aveam mult de lucru. Gazda mi-a împrumutat ochelarii de aviator ai soţului, că este pilot de avion cu reacţie şi aşa am putut picta şi pe soare orbitor, cu toate că era şi foarte cald.
Am avut totuşi noroc că n-a plouat decât o zi două. De aceea în poza de sus se văd nişte "streşini" din plastic deasupra fluturaşilor , ca să protejeze vopseaua proaspătă de-o eventuală ploaie. De asta îmi era cel mai tare frică, să nu mă prindă ploaia cu vopseaua crudă. Am păţit o dată de-a bufnit o ploaie pe neaşteptat, stricând pictura de sub tigru, unde abis pictasem cu verde. După ce se usucă acrilicele, nu mai e problemă, rezistând la acţiunea apei. La sfârşit le-am pulverizat cu vernis special pentru acrilice, numai 50 lei flaconul.
Lucrarea se întinde pe 12 m şi n-am putut s-o prind într-o poză. M-am urcat pe terasa casei şi-am pozat-o în două cadre.

Între furnică şi iepure era o tulpiniţă şi când am vizitat de curând proprietara şi lucrarea am rămas chiar surprinsă să văd o imensă tufă de trandafir galben


Între cele două imagini ale iepurelui sunt doi ani, cu frig şi cald, ploi şi ninsori...vedeţi vre-o diferenţă ?
Pereţii s-au fisurat dar pictura rezistă. Asta înseamnă să foloseşti culori de calitate superioară, aşternute în 3-4 straturi succesive. Aşa procedez şi la pictarea icoanelor pe sticlă.

Locaţie : strada Al. Marghiloman nr. 103 Buzău

vedeţi şi STRUMFULICI 

8 comentarii:

 1. Vaaai, ce frumos! Ce pacat ca esti asa departe!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Multumesc !
  Da, stiu...esti departe. Puteam picta pe placaje, dar sa le trimit peste granita e mai dificil si costisitor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna. Am vazut picturile tale si munca, sunt minunate. Am si eu nevoie de o indrumare si ti-as fi recunoscatoare daca m-ai ajuta. Eu pictez(in acuarela si acrilic), dar numai pe hartie si panza. Un prieten m-a rugat sa-i pictez beciul, dar nu stiu cum. Din descrierea ta am inteles urmatoarele: scoti desenele pe hartie la dimensiunea dorita, le printezi, le conturezi cu carbune, aplici pe perete ca sa obtii forma, dupa care vi si colorezi cu acrilice. Am inteles bine?

  RăspundețiȘtergere
 4. Buna Timea
  Pe perete poti desena direct, proiecta desenele cu un proiector pana la marimea dorita, sau transfera cu carbune cum am facut eu la personajele acestea. Copacul, peisajul, floricelele de aici sunt desenate direct pe perete fara model dinainte.
  Daca ai anumite desene, personaje ce vrei sa le reproduci exact si nu ai proiector, procedezi ca mine.
  Intai am schitat pe hartie spatiul la scara 1 : 10, adica daca peretele avea 3 m lungime, eu aveam lungimea de 30 cm. Desenele le-am adus la marime prin calcul (regula de 3 simpla) si marit sau micsorat la xerox pana au ajuns la dimensiunile dorite. Aceste personaje le-am dat sa fie printate si marite de 10 ori si am obtinut sabloanele la marimea reala. Le-am lipit pe fiecare pe un geam cu spatele hartiei la mine. Urmarind conturul ce transparea prin hartie am desenat tot cu linie groasa cu ajutorul unui carbune de desen. Am luat desenul mazgalit pe spate, l-am fixat usor sus si in lateral cu cateva bucatele de scoci cat sa sustina greutatea hartiei si am desenat cu pixul tot, urmarind atenta liniile. Atentie cand dezlipesti scociul sa nu se ia cu tot cu var. Vezi sa nu uiti vreo linie! Am indepartat hartia si a ramas desenul in carbune. Am redesenat tot cu creion grafit si dupa aceea am sters urmele de carbune cu un miez de paine cocolosit putin. Se freaca usor si faramiturile antreneaza carbunele si ramane grafitul. Daca apesi si freci tare painea de perete, se va imbacsi rau, deci cu blandete pana se curata orice urma de carbune. Se consuma 1-2 paini. Aspiri bine faramiturile si incepi pictarea. Daca vei picta peste desenul in carbune se vor intuneca culorile. Dupa fiecare strat de culoare redesenam liniile interioare. Eu astern 4 straturi de culoare. De aceea suprafata colorata e asa de uniforma. La icoanele pe sticla la fel.
  Cand vei picta, amesteca in acrilice var cu care a fost varuit peretele, de preferat cel lavabil, foarte bun. Verifica inainte intr-un borcanas daca este compatibil cu acrilicele, sa nu se branzeasca cumva. Foloseste varul in loc de alb si pune in toate culorile, chiar putin si in negru. Vor deveni mai luminoase si nu vor straluci pe peretele mat. Oricum acrilicele la uscare se intuneca cateva grade, deci acest alb le vor lumina si da aderenta la perete. Daca doresti totusi suprafata lucioasa lucreaza doar cu acrilice direct pe perete, in mai multe straturi, dar inainte sa dai cu o amorsa, un grund, pe suprafata ce urmeaza a fi pictata.
  Cam asa am procedat eu. Mai greu, dar mai bine :)
  Daca ai indigo lipeste mai multe coli cat sa cuprinda forma si transfera direct, para sa te mai mazgalesti de carbune. Dar liniile nu vei putea sa le stergi, sa le corectezi si vor trebui acoperite bine de linia de contur. Posibil ca indigoul sa transpara prin culoare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte bine explicat...am inteles si noi ceilalti care facem asta la nivel amator si poate nu stiam chiar toate detaliile astea utile si iti multumesc, acum ideea e daca vrei sa imi explici la fel de ...pe intelesul meu cum aplic stratul ala final de luciu....si anume cum se numeste exact, de unde il pot cumpara, ce scula imi trebuie si cum sa il aplic foarte bine fara sa mi se intinda pe perete desenul din tempera sau acrilic....sincer as prefera daca exista vreo tehnica din asta de suflat gen spray ca mi se pare ca se aplica mai uniform decat cu pensula iar peste atatia metri patrati...Multumesc anticipat.

   Ștergere
  2. Multumesc Mirela ! despre protectia picturii am scris deja "La sfârşit le-am pulverizat cu vernis special pentru acrilice, numai 50 lei flaconul." Am folosit vernis-ul albastru de aici http://www.colorit.ro/products/vernis-aerosol-sennelier.html Difera prin luciu, satinare, sau matitate.

   Ștergere
 5. Multumesc frumos pentru sfaturi.

  RăspundețiȘtergere
 6. Am o rugaminte, ma poate sfatui cineva cum se poate face un desen in carbune peperete, ma refer care este procedura, nu am desenat deloc pe un perete si as vrea sa fac asta.

  RăspundețiȘtergere