marți, 15 februarie 2011

Expoziţie de Mărţişor - 2011

 Săptămâna aceasta se va deschide a treia editie a expoziţiei Mărţişorul, de la Biblioteca judeţeană din Buzău. Încă nu se ştie data precisă, dar mi-au zis că va fi în acestă săptămână, posibil pe 18. Voi anunţa. Acum duc panoul la expo. Încă nu e completat că vreau să mai lucrez azi câteva modele noi.
Şi am fost. Am aflat că nu se va ţine vernisaj oficial, se vor pune totuşi câteva afişe şi ne vom întâlni vineri 18.02, doar noi colegii, artiştii, artizanii, aşteptând să ne viziteze eventualii clienţi. O să captez atunci câteva imagini de la întâlnire şi-o să le afişez aici.
Pe lângă mărţişoare se vor expune picturi cu flori (eu am 3) , compoziţii specifice temei de mărţişor şi 8 martie, ţesături şi cusături populare, probabil picturi ale copiilor, probabil voi aduce şi câteva bijuterii cu flori. Eu voi fi prezentă mai în fiecare zi şi cred c-o să iau de lucru cât stau acolo, că m-aş plictisi dacă n-aş face nimic. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă pe viu cum modelez polymerul, cum fac anumite modele, caneuri.

S-a deschis expoziţia fără vizitatori...vă aşteptăm să admiraţi lucrările şi să cumpăraţi dacă găsiţi ceva să vă placă.
panoul mare, cu lucrările Florinei Tudor mi se pare, ţesăturile Ameliei Papazisu şi lucrările mele
Am pus şi câteva bijuterii modelate din polymer clay şi voi completa şi jos cu un rând de cercei.
În continuarea panourilor sunt aşezate pe vitrine lucrările colegilor :

Picturi cu flori, miniaturi unicat, la preţuri foarte mici, ale fostului meu coleg de la Şcoala populară de Artă, absolvită în 1983. Aş putea spune că ne cunoaştem de-o viaţă. I-am cumpărat şi eu un tablou din cele mai măricele şi vi-l pot arăta în detaliu :

Expoziţia se încheie cu al doilea rând de panouri
Eu zic că-i o expoziţie frumoasă dumneavoastră ce părere aveţi ? Dacă sunteţi din Buzău, înainte de a ajunge la cortul cu mărţişoare de pe Platou, unde probabil veţi găsi produse de serie cumpărate de pe la DR,  intraţi şi la bibliotecă, unde veţi găsi lucrări unicat, sau de serie foarte mică, toate lucrate cu simţ artistic.

Voi fi prezentă mai în fiecare zi şi chiar îmi voi lua de lucru, de modelat polymer, sau confecţionat bijuterii.

Pe 21.02 m-am prezentat la expoziţie echipată cu maşina de tăieţei, matriţele şi polymerul, m-am aşezat la masa rotundă din aulă, mi-am răsfirat lucrusoarele şi am început modelatul . Am lucrat niste mărţişoare inimi duble, dintre care una era acoperită cu foiţă de aur, nişte mărţişoare inimă roz perlat pe care am aşezat câte-o floricică şi două frunze miniaturale deja coapte (vedeţi nail art) şi câteva discuri din auriu pe care am aşezat feliuţe de fructe.
M-au vizitat micile prietene, Bia şi Teo, împreună cu mămica lor şi mi-au făcut câteva fotografii. Eu eram prea ocupată şi cu mâinile pline de polimer, ca să pot lua digitalul în mâini, aşa că l-am dat pe mâna lor.

 Crina ţinea în mână ultimul model de mărţişor , Dragobetele. I l-am dăruit tizei mele.

Mă scuzaţi, n-am stat să mă aranjez “ca la fotograf”, bentiţa îmi stătea aiurea pe cap..eram ocupată cu lucrul.
 Bia nu ştia că eu ştiu că-mi pune coarne…de aceea şi zâmbeam.
Tot aşezând feliuţe de citrice le-am făcut poftă fetelor. Noroc că mămica luase o portocală să mi-o ofere. Ce să-mi dea mie ? Dă-le copilelor că au nevoie de vitamine. N-am stat să gust nici măcar o feliuţă. Zor, zor !
Ele şi-au adus hârtie şi culori şi-au desenat nişte felicitări. Bia mi-a dăruit  înfiorătorul monstru verde cu colţi de oţel, lucrat de ea din hârtie. :)


Probabil ca zilele viitoare voi mai lucra câte ceva, doar să nu stau degeaba aşteptând cumpărători.. Am cam rămas fără culori din polymer şi-a trebuit să comand.
Din păcate, în afara prietenelor, a personalului şi directorului bibliotecii, nu au fost curioşi să vadă ce meşteresc la masă. A, a venit un domn şi mi-a spus că şi-ar dori ca fiul lui să înceapă o afacere de confecţionarea mărţişoarelor, cam aşa ceva şi se tot uita la ce am pe masă. I-am zis că tehnica ce-o folosesc e puţin mai costisitoare..dar c-ar putea face mărţişoare din orice fel de materiale. N-a venit nimeni să cumpere nici măcar un mărţişor..

Azi am fost să văd cam ce se vinde în cortul instalat de primărie pentru perioada de Mărţişor şi 8 martie. M-am uitat la toate standurile şi am văzut exact aceleaşi produse cumpărate en-gros din Dragonul Roşu sau cine ştie de unde...made China. Toţi o apă şi-un pământ, la preţ de 1 (marea majoritate) , 2 până la 5 lei, şi câteva cadouri la vreo 10-20 lei. Tinichele aurite, bibelouri din alabastru sau plastic, figurine Disney din cauciuc, ceva forme din răşină, gablonzuri, broşe cu strasuri şi cam atât. Dintre toţi, doar la un stand am observat lucrări hand-made din plante şi flori uscate, mărţişoare, felicitări şi aranjamente decorative. Vindea o doamnă ce se distingea prin ţinută şi eleganţă, cu tot frigul din cort. Am întrebat-o cât a costat chiria spaţiului, că aş dori să aduc şi eu ceva mărţişoare. Mi-a spus : 500 lei. Ups !!! Mă aşteptam la vreo 100, dar 500 lei noi ?!!! Mi-o fi zis în lei vechi ? n-aş prea crede. Oricum, mi-a zis că nu mai sunt locuri în cort. Dimineaţa când m-am dus eu, nu erau toate mesele ocupate, poate că după aceea să mai fi venit şi alţii cu mărţişoare lucrate în România şi nu în China, cu simboluri româneşti, nu personaje de desene animate...
În cort nu mai e loc şi probabil e taxa de 500 lei, la bibliotecă nu vine nimeni, pe internet nu-mi cumpără nimeni, ca atare îmi iau cutia cu mărţişoare şi merg hai-hui prin oraş în căutare de clienţi, deşi nu-mi place, să pot scoate măcar cheltuielile pe materiale...asta e viaţa de artist...
Mi-a făcut mare plăcere să lucrez aceste miniaturi simbolice, mi-ar fi plăcut să-şi găsească locul la pieptul persoanelor dragi, dar cu invazia de mărţişoare industriale la un leu, ce să fac ? Să merg în Dragonul roşu să cumpăr en-gros "mărţişoare" ? NU !!!
Sunt artist, sunt creator şi voi lucra mărţişoare adevărate cu orice preţ.

2 comentarii:

 1. Cateodata poate fi infiorator sa ai senzatia ca pedalezi in gol dar ...stii... faci niste lucruri exceptionale si eu zic ca se merita sa NU ITI PIERZI INCREDEREA!
  Bunica mea zicea ca nu poate fi intuneric mereu!!!! Norii vin si pleaca!!!! Asadar, capul sus, Doamna creatoare de frumos, sterge lacrima pesimismului si umple-ti sufletul cu bucurie. Vremile frumoase nu vor intarzia sa apara!!!! Sunt convinsa ca va fi (SI) bine!!! Mult succes in continuare si nu te opri din ceea ce faci, ca faci bine!
  Te tzuc!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Îţi multumesc Ambra pentru încurajare şi apreciere!
  Nu disper, de vreme ce lucrez ce-mi place şi nu mă sileşte nimeni. Mă disperă doar că îmi cresc datoriile la CNAS, obligatorii chiar dacă nu fac venit cât vor ei şi eu n-am de unde face rost de bani, nefiind angajată.
  Din păcate trăim vremurile ce le trăim, poate că mulţi îşi doresc lucrări dar nu-şi permit, poate că unora li se par prea ieftine şi nu cred c-ar fi şi trainice, poate că alţii nu au încredere că le-aş trimite lucrările afişate şi aşa nu mi-a comandat NIMENI de pe internet vreun mărţişor măcar, de când am blogul acesta, sau dinainte, de pe cel vechi ce l-am şters, dar care avea majoritatea lucrărilor de aici, nici de pe cel din crafty. Noroc că au cumpărat mărţişoare nişte prietene şi un domn ce şi-a ales mai multe seturi cu bijuterii.
  Cutia cu mărţişoare e tot plină. Până la anul voi mai umple una cu noutăţi.
  Mâine merg să ridic lucrările din expoziţie, să le pun la locul lor în atelier şi cu asta închei capitolul MARŢIŞOR 2011.
  Ai zis să-mi şterg lacrimile. Curios, nu pot vărsa nici măcar o lacrimă de mila mea, indiferent în ce situaţie gravă aş fi. Sunt de oţel. Doar problemele altora mă pot emoţiona uneori până la lacrimi, sau vederea unui lucru desăvârsit, a FRUMOSULUI, indiferent în ce forme se manifestă.

  RăspundețiȘtergere