sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Modelarea lui Moş Crăciun

  Am vrut să compun o scenă cu Moşul şi mi-am dat seama că nu am două figurine de bază : Moş Crăciun şi bradul !

Îl aveam doar pe mister Pantera Roz, prima figurină modelată din fimo acum 3 ani, tot aşa în apropiere de Crăciun. Deci sunt 3 ani de când mă "joc" cu fimo :)
Aseară am început lucrul la Moş . L-am modelat pe loc, gândindu-mă pas cu pas la ce trebuie să fac, fără să mă uit pe vreun model, imagine sau tutorial. Pozele sunt cu blitz...
Prima dată am format un schelet din sârmă de cupru groasă de 1 mm. Din două sârme, una formând pubisul şi unindu-se cu cealaltă formează picioarele. Capul e o bilă din lemn.
Am trecut capătul prin bucla antebraţului şi l-am dus până la subsuoară. Am înfăşurat strâns antebraţul, am pus un gogoloi de vată şi
am petrecut peste bust şi piciorul opus înnodând în vârful tălpii, trecând sfoara iar prin buclă.
Am înfăşurat şi braţul celălalt .
Am pus iar un gogoloi de vată, dar mai mare, care să formeze burta
şi am înfăşurat şi înnodat ca înainte.
Am trecut capătul sârmei prin bucla antebraţului şi am modelat palma şi degetul mare.
Am îmbrăcat provizoriu capul, mâinile şi tălpile cu resturi de fimo. Aici stă pe picioare fără sprijin.
I-am modelat capul cu trăsături reale. N-am stat să mai pozez etapă cu etapă că pierdeam timp preţios. Am aşezat piele pe faţă şi puţină în spatele capului (chelia). I-am format cu mare grijă trăsăturile, am găurit la ochi şi i-am pus două sfere albe înfigându-le cu grijă, după aceea pe centrul lor am făcut iar câte o gaură de-am pus câte o sferă mică neagră şi după ce-am potrivit irişii am găurit puţin să formez pupila (dă expresie ochilor). Am aplicat 4 batonaşe subţiate formând pleoapele, pe vârful nasului şi obraji am pus fimo mai rozaliu. Am format gura şi-am pus puţin roz mai închis pe buza inferioară, cealaltă nu se vede . Am format barba şi părul din suviţe ascuţite aşezate una peste alta, pornind de jos în sus. La spate i-am lăsat un pic de chelie :D i-am pus şi sprâncene, mustaţă şi gata, că e 2 noaptea şi-am cam obosit. Am modelat înainte şi multe fructe de ananas, banane şi mandarine.
Bună dimineaţa ! Acum pot să-l pozez la lumină naturală.
I-am trecut peste trup câteva benzi provizorii de care să ataşez pielea. Cu alte fâşii croite i-am format braţele şi picioarele lăsând spaţii libere pentru că vreau ca păpuşa să fie mobilă.

Printre degetul mare şi palmă am trecut o sârmă de cupru argintată care are rolul de a-i fixa mâna pe poziţie firească, fiind totuşi mobilă. Peste sârmă am trecut încă o fâşie de piele şi-am tăiat sârma la nivelul cotului. Din păcate sârma s-a rupt şi-a trebuit să fixez mâinile de antebraţ cu elastic.

Cu o sfoară i-am format şoldurile strângând puţin.
Am format tipar pentru burtă, cel de jos şi-am continuat modelarea la trup... iar nu am pozat că nu mi s-au oprit mânuţele din lucru până nu am terminat trupul...cam mâzgălit la sfârşit din cauza negrului ce se depusese pe mâini..nu-i nimic, că o să-l polizez puţin după coacere. L-am scăpat şi de două ori pe covor...fix în nas şi a colectat ceva scame...
L-am pus la copt împreună cu fructele modelate înainte.
Iar acum arată aşa !!!


 Corpul are mai multe nuanţe la piele pentru că se termina fimo şi trebuia să combin iar. Mâinile le-am pus special mai roze ca şi cum le-ar avea îngheţate de ger. Sărăcuţul...o să tremure până o să-i croiesc hăinuţele din catifea roşie, mătase neagră şi ceva blăniţă albă sau piele întoarsă. Cizmele le-am modelat special cu carâmbul mai larg, pentru a-i putea băga pantalonii înnăuntru. Tot corpul este mobil cu excepţia trunchiului. Chiar şi capul se răsuceşte şi înclină. Are 15 cm înălţime, e foarte stabil şi nostim..mai ales acum ! :-D

A, un amănunt : nu-i de vânzare ! l-am făcut numai pentru a-i face poze şi un filmuleţ animat împreună cu celelalte personaje. Problema e că moşul e mult mai mare decât pantera roz şi broscuţele se vor vedea mititele în poză...Am cumpărat şi-n brăduţ viu chamaecyparis ellwoodii, să-l împodobesc frumos...Să îmbrac moşul şi oi vedea ce personaje aşez lângă el. Mai am colindătorul cu buhaiul şi capra, poate mai modelez vreun copil..

Nu face flotări, ci se sprijină pe "burtică" aşteptând să-i fac hainele :-D

Împodobiţi-vă brazii, că voi veni în curând !

costumul
 Moşul pregătit să înfrunte gerul

vineee !
 Moşul pofteşte la acadele ! :-D
Imaginile acestea le-am făcut acum, noaptea, când am reuşit să termin vestimentaţia moşului. Am folosit pluş, tricot pufos, blăniţă sintetică, şnur de piele negru, piele pentru bretele, panglică pe bie din mătase pentru borduri şi guler, nasturei din fimo, ciucure la fes din mărgeluţe de sticlă de 2 mm.

Pomul e natural şi e decorat cu mărgele şi ornamente din fimo.

Toate celelalte personaje sunt modelate tot din fimo. Pantera roz este prima figurină ce-am modelat-o din fimo, cum am zis mai înainte, acum 3 ani şi a ţinut locul Crăciunului până acum...Am dezbrăcat-o de pelerină dar i-am lăsat fesul pe cap...şi acesta e detaşabil.

  Crăciunul animalelor. Aici am mai pus două animale din ceramică, i-am dat jos fesul panterei roz, dar panterei i-a fost frig şi şi-a pus iar fesul pe cap.. şi moşul ţine un clopoţel.
Planul meu e să compun un filmuleţ animat, dar deocamdată nu pot că n-am trepied pentru digital...e dificil să pozez la lumina zilei fără suport, să păstrez acelaşi unghi, focalizare la fiecare cadru, mişcare a personajelor. Dacă aveam trepied nu mai aveam grija pozatului, dădeam pe auto şi mă ocupam numai de animaţie. Poate îmi aduce şi mie Moşul un trepied..Doar atât îmi doresc.
  A plecat să ducă daruri şi prietenelor mele mititele

I-au dat să bea lăptic şi acum îl culcă, că-i obosit după ce-a străbătut tot globul...
Doarme împreună cu căţelul...au adormit şi ţestoasele şi Ruza buburuza...căţelul , ţestoasele, curcubeele şi monogramele sunt modelate de mine, iar restul de micile prietene.
Magazinul moşului :D şi micii lui companioni

 Moş Crăciun ne-a lăsat şi nouă daruri ;-)
 A descoperit şi el ceva dulce
mmmmmm...caramele delicioase cu ciocolată
Dimineaţa, cu regret că lasă asemenea delicii şi-a pus desaga goală pe umeri şi-a plecat în Laponia, la fabrica de jucării, să comande alte jucării pentru la anul. Brăduţul îl va aştepta la fereastră. :-)

sfârşit

4 comentarii:

 1. As fi zis ca te invidiez ca poti sa te bucuri de atatea tehnici minunate (din care eu abia daca ma ating de cateva)... Dar adevarul este ca te admir si iti multumesc ca impartasesti cu toata lumea acest dar dare ti-a fost dat!!
  Azi am petrecut timp minunat admirandu-ti creatiile (am vazut si picturile si icoanele... si m-au incarcat pozitiv!! - iubesc lumea asta).
  De cate ori vad cate o creatie de-a ta din lut polimeric (si orice alt material de modelaj) imi doresc sa pot sa lucrez si eu cu asemenea materiale.. cine stie poate candva:P!!
  Ce braduti frumosi!! Imi continui vizita:)

  RăspundețiȘtergere
 2. Rux, îţi mulţumesc pentru apreciere !
  Pe mine FIMO m-a vrăjit de acum 4 ani şi până acum pot spune că am investit foarte mult în materiale, dar nu-mi pare rău deloc.
  Unele le-am lucrat în scop comercial, să scot banii pe materiale, altele doar pentru a mă juca, precum copilăria aceasta. Mmm...am zis că Moşul va reveni, să nu uit să continui povestea.
  Brăduţii : unul este natural şi creşte frumos în ghiveci, celălalt artificial e împodobit an de an cu ornamente lucrate de mine şi devine din ce în ce mai bogat şi frumos şi pentru că nimeni nu mi-a comandat vreun ornament şi eu tot lucrez.

  RăspundețiȘtergere
 3. Am avut si eu unul din acela micut (doar ca era argintiu).. si am mai avut unul ceva mai mare (care vad ca nu isi mai revine:().
  Imi place foarte mult lumea ta minunata plina de creatie si suflet!!
  Nu am apucat sa descopar chiar toate ornamentele (vreau sa le vad oricum pe indetelete..hehe) dar bradul arata minunat asa impodobit!!

  RăspundețiȘtergere
 4. Si tu ai creat o lume de basm, doar cu croseta, ata si material de umplutura. E fantastic ce-ai putut lucra ! Foarte dragute papusile tale si celelalte jucarii.

  Daca apesi pe tag-ul "craciun" in continuarea acestei postari va fi cea cu ornamente :)

  RăspundețiȘtergere